vrijdag 19 april 2013

Havermout - Pannenkoeken (Staffordshire oatcakes)

In het volgende recept maak ik Staffordshire oatcakes. Eigenlijk gewoon een soort pannenkoek, alleen gebruik je gist in plaats van wat bakpoeder. De voorbereiding duurt dan ook iets langer omdat de gist een uurtje de tijd moet krijgen om het werk te doen. Persoonlijk vind ik dit de beste Noord-Europese versie van de wrap. Je kan ze zowel met hartige als met zoete waren vullen. Een lekkere frisse salade met kaas en tomaat gaat ook erg goed hier in.

In dit recept gebruik in ook weer boekweit. Dat is omdat ik het wat smaak betreft een prettige toevoeging vind. Wanneer je geen boekweitmeel in huis hebt kan je het ook vervangen met een zelfde gewicht aan tarwebloem. Voor het havermoutmeel kan je gewone havermout gebruiken die je eerst even in de keukenmachine fijn hakt/maalt. Het meel hoeft niet echt super fijn te zijn. Met dit recept maak je 6 tot 8 oatcakes.

Benodigdheden:

1 Maatbeker (500 ml)
1 Mengkom
1 Mixer of Garde 
1 Pannenkoekenpan
1 Soeplepel
1 Boterkwast
Cling film

Ingrediënten:

125 gram Havermoutmeel
75   gram Tarwebloem
50   gram Boekweitmeel
7     gram Zout
7     gram Gist (gedroogd)
10   gram Suiker
250  ml    volle Melk (warm)
200  ml    Water (warm)
100  ml    Water (warm, om toe te voegen nadat de gist het werk heeft gedaan) 

Werkwijze:

Warm de melk en het water eerst even op. Handwarm is perfect.  Los in de maatbeker de gist en de suiker op in een beetje van het warme mengsel. Daarna kan de rest van het warme melk/water mengsel er bij. Roer het even door en zet het voor een paar minuten weg op een warme plek.

Doe het havermoutmeel, de tarwebloem en het zout in de kom en meng het met de hand door elkaar. Hierna kan het melk/water mengsel beetje bij beetje worden door gemixt. Als dit is gebeurd dek je de kom af met wat cling film en zet je het geheel op voor een uurtje op een warme plek weg. Na dit uur voeg je zachtjes roerend de resterende 50 ml water aan het beslag toe. Verder is de werkwijze het zelfde als bij de traditionele Hollandse pannenkoek

Maak eerst de pan gloeiend heet op een hoog vuur. Draai het vuur daarna laag en beboter de pan met de kwast. Met de soeplepel laat je het beslag in het midden van de pan lopen waarna je het met een draaiende beweging naar buiten werkt. Als de bovenkant van de oatcake droog is kan je hem omdraaien om de andere kant te bakken. Daarna op een bord leggen en de rest van de oatcakes bakken.

Afgekoeld zijn ze het lekkerst. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Dat vind ik ook van onze Hollandse pannenkoeken. Maak ze eens en vul ze met wat je wilt. Ze zijn erg voedzaam en smakelijk.

maandag 15 april 2013

Havermout - Koekjes

Omdat de koekjesschaal toch leeg was heb ik maar besloten om meteen het volgende havermout recept te maken, bakken en publiceren. Havermoutkoekjes. Ook dit is een behoorlijk standaard recept waar je zelf nog een hoop aan de ingrediënten kan tweaken om ze wat persoonlijker te maken. Maar dat gaat eigenlijk voor elk recept op. Ik vind ook dat je dat moet doen. Je kan met de genoemde hoeveelheid overigens zo'n 30 koekjes maken.


Benodigdheden:

1 Mengkom
   Cling film
   Bakpapier

Ingrediënten:

150 gram       Havermout
160 gram       Bloem
40   gram       Boekweitmeel
175 gram       lichtbruine Basterdsuiker
125 gram       Boter
1     mespunt  Zout
1     eetlepel   volle Melk
1                    Ei

Werkwijze: 

Smelt als eerste de boter in de magnetron of op een laag vuurtje. Laat het niet koken of bruinen. Het gaat er alleen om dat het makkelijk door het deeg mengt. Werk het meel en de suiker boven de mengkom door een zeef zodat je geen klontjes hebt. Met de havermout zelf hoeft dat natuurlijk niet. Meng vervolgens eerst de droge ingrediënten door elkaar voordat je de boter, het ei en de melk toevoegt. Wanneer je alle onderdelen in de mengkom hebt gedaan bewerk je het met de hand tot een mooi deeg. Maak van dit deeg vervolgens 1 of 2 rollen van zo'n 4 centimeter dik, doe er wat cling film om en leg het een half uurtje in de koeler. Verwarm 10 minuten voor je ze weer uit de koeling haalt de oven voor op 175 graden. Hou de bakplaat uit de oven en leg er alvast een stuk bakpapier op zodat je in één keer door kan.

Nadat je de rollen deeg uit de koeler hebt gehaald snij je er met een scherp mes één centimeter dikke plakjes van. Leg ze vervolgens op de bakplaat. Hou ze wel een stukje van elkaar, want ze kunnen uit lopen. Bak ze daarna in het midden van de oven in 30 á 35 minuten bruin en knapperig. Laat ze daarna afkoelen op een rooster,  Wanneer ze koel zijn kunnen ze worden opgeborgen in de koekjesschaal. Of je moet ze meteen willen opeten natuurlijk.
  

Havermout - Pap (porridge)

Ik heb vaak het idee dat havermout als voeding een beetje vergeten wordt. En dat terwijl het een ontzettend gezond, voedzaam, lekker en goedkoop product is. Je kan er ook redelijk veel mee doen. Afgezien van pap kan je er ook koekjes en pannenkoeken mee maken. In je zelfbakbrood verwerken is ook een optie. En zoals de schotten het in haggis gebruiken kan je het prima als vervanging van paneer in gehaktballen toepassen. Verder is er net als met paneer een mooi krokant korstje om je frituurwaren mee te fabriceren. 

Om te beginnen geef ik hier heet meest eenvoudige recept dat er te bedenken is: Havermoutpap. Een beter ontbijt kan je niet hebben als basis voor een drukke dag. De komende dagen zal ik nog wat andere recepten met havermout publiceren. 

Benodigdheden:

1 Beker
1 Steelpannetje

Ingrediënten:

1 1/2 beker volle Melk
1       beker Havermout

op smaak maken met:

Suiker
klontjes Roomboter
snufje Zout


Werkwijze:

Doe anderhalve beker volle melk in het steelpannetje en breng het aan de kook. Wanneer het kookt doe je de beker havermout erbij, je roert het even door en laat het nog een minuut of drie op een heel laag vuurtje door pruttelen. Daarna is het klaar en kan het op een bord of in een kom. Breng het op smaak met wat boter, suiker en een mespuntje zout.

Je kan ook nog andere zaken toevoegen om het wat luxer te maken. Denk daarbij aan pruimen of rozijnen. Maak er je eigen ding van. Dit is slechts een basis waarop je lekker kan variëren wat smaken betreft.

donderdag 11 april 2013

Pannenkoeken

Ik hoorde afgelopen week het nummer "1948" (Toen was geluk heel gewoon) van Kees van Kooten en Wim de Bie. Daarin komt het volgende stukje tekst voor:

"Van de weg geraakt, carrière gemaakt, heel die pannenkoeken smaak vergeten."

'Ja.' dacht ik bij mezelf  'Pannenkoeken zijn ook wel weer een keer lekker.' Dus heb ik in mijn kookboekje het recept daarvoor maar weer eens opgezocht en ben aan de slag gegaan. Het zal allicht een luxere versie zijn dan ze in 1948 kregen voorgeschoteld, maar we mogen ons zelf best verwennen vind ik. Het recept hier onder is mijn versie van de oud-Hollandse lekkernij. Je kan er 8 tot 10 pannenkoeken mee bakken


Benodigdheden:

1 Mengkom
1 Mixer
1 Ondiepe pannenkoeken pan
1 Boterkwast om de pan te beboteren
1 grote Soeplepel

Ingrediënten:

100 gram Zelfrijzend bakmeel (Of bloem en een theelepel bakpoeder)
50   gram Boekweitmeel
30   gram lichtbruine Basterdsuiker
40   gram Roomboter
2             Eieren
350 ml     volle Melk
snufje zout

Overigens. Wanneer je 200 ml melk gebruikt kan je hiermee ook perfect poffertjes maken. Je hebt dan natuurlijk wel een poffertjesplaat nodig.

Werkwijze:

Doe het bakmeel, boekweitmeel, de basterdsuiker en het zout in de kom. Meng het even met de hand. Nu kunnen de eieren erbij. Maak de boter zacht in de magnetron of smelt het op een laag vuur (laat het niet bruinen of koken). Giet ook dit in de kom en mix alles goed door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje, al mixend, de melk toe. Op deze manier voorkom je klontjes. Wanneer dit is gebeurd ben je klaar om te bakken.

Maak de pan heet op een hoog vuur. Daarna kan je de pit laag draaien en de pan beboteren. Gebruik een grote soeplepel om het beslag in de pan te laten lopen. Werk het beslag van uit het midden naar buiten toe tot de gehele bodem is bedekt. Wanneer de pannenkoek aan de bovenkant droog is kan je hem omkeren om die kant te bakken. Wanneer hij klaar is schuif je hem op een bord en beboter je de pan voor de volgende. 

Voor je het weet heb je een lekker stapeltje en kan je gaan eten. Traditioneel lekker met stroop, kaas of suiker.

woensdag 10 april 2013

Picknick Party Pizza (gevuld brood)



Wanneer je gaat picknicken en je wilt een pizza serveren, dan is het niet handig als je zo'n grote belegde schijf in je mandje of koelbox moet proppen. Voordat je op de plaats van bestemming bent is alle beleg er af gevallen. Het wordt een rommeltje en dat wil je niet. Daarom geef ik hier een recept om het anders te doen. Een gevuld brood. Makkelijk om mee te nemen, alles is netjes afgesloten, en op het moment dat je gaat eten kan je er mooie plakken van snijden. Ik gebruik hier een vegetarische vulling, maar je kan natuurlijk elke vulling gebruiken die je zelf wilt. Zorg alleen dat hetgeen waarmee je het brood vult niet te nat is. Ook handig om restjes tot iets lekkers te verwerken overigens. Wanneer je bijvoorbeeld chili hebt gemaakt en er is over, dan kan je dat op deze manier ook prima in een brood verwerken. Plenty mogelijkheden wat dat betreft. En buiten de picknick werkt dit recept ook erg goed op feestjes binnenshuis.

Benodigdheden:

voor het brood:

1 Mengkom
1 Deegroller
1 Broodmandje (langwerpig)
1 vochtige Theedoek of Cling film

voor de vulling:

1 Snijplank
1 Groentenmes
1 Koekenpan
4 Schaaltjes

Ingrediënten:

voor het brood:

500 gram Tarwebloem
10   gram Zout
10   gram Suiker
7     gram droge Gist
300  ml     lauw warme volle Melk

voor de vulling:

1/2           Paprika (groen)
125 gram  kastanje Champignons
2              Uien
3    tenen  Knoflook
3              Tomaten (gepeld)
1    tl        Oregano
1/2 tl        Thijm
1/2 blokje  Bospaddestoelen bouillon                
                Peper en Zout

afmaken met stukjes Brie en geraspte extra belegen Goudse Kaas.

Werkwijze:

Maak eerst het brooddeeg. Voeg alle droge ingrediënten daarvoor bij elkaar in de mengkom en werk het even goed door. Voeg daarna beetje bij beetje de warme melk toe totdat je een mooie bal hebt. Deze kneedt je op je werkblad nog een kwartier tot twintig minuten goed door zodat hij elastisch wordt. Maak de mengkom schoon en smeer hem in met zonnebloem olie. Doe de bal brooddeeg er in, dek het af met de vochtige theedoek of de cling film en zet het voor een uur op een warme plek om te rijzen. 

Maak nu de halve paprika schoon en snij hem eerst in reepjes, dan in kleine blokjes. Doe de blokjes in een schaaltje en zet hem weg, we gebruiken de paprika rauw. Maak nu de champignons schoon en snij ze in plakjes. Bak ze even zacht met wat boter, peper en zout. Als dit is gebeurd kunnen ze ook in een schaaltje en weg gezet worden. Snipper de uien en de teentjes knoflook. Fruit ze in wat boter. Terwijl dit op staat snij je de gepelde tomaten klein. Gebruik alleen het vruchtvlees en doe dit in de pan bij de uien en knoflook. Voeg een half blokje bospaddestoelen bouillon, een theelepel oregano en een halve theelepel thijm toe. Daarna breng je het met wat peper en zout verder op smaak. Is dit goed, doe het dan ook in een schaaltje en zet ook dit weg om af te koelen. Snij daarna 2 plakken van ongeveer 4 milimeter breed van de lengte van het stuk brie. Scheur hier met de hand kleinere stukjes van. Ook de extra belegen kaas kan alvast geschaafd worden. Zet ook de stukjes brie en geraspte kaas weg tot het brood de eerste keer is gerezen.

Bebloem na het uur rijzen je werkblad en stort daar het brooddeeg op. Rol het uit met de deegroller tot een schijf van zo'n 2,5 á 3 centimeter dik.. Met een lepel strijk je het ui/knoflook/tomaat mengsel er overheen. Blijf wel zo'n 7 centimeter van de zijden en de bovenkant vandaan (let daar goed op, anders maak je kans dat de vulling er uit loopt tijdens het bakken). Verdeel daarna de champignons en de paprika over het besmeerde oppervlak. Als dit is gedaan kunnen eerst de stukjes brie en daarna de geraspte kaas er overheen. Nu kan je het brood met de inhoud oprollen. Vouw de zijkanten onder het brood zodat het netjes afgesloten is. Leg het geheel in een bebloemd mandje om nog eens 3 kwartier na te rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 graden en zet er een ovenschaaltje met water onderin. Na de tweede rijs kan het brood de oven in. Haal het uit het mandje en leg het op de bakplaat. Smeer de bovenkant van het brood even in met wat geklutst ei. Schuif de bakplaat in het onderste deel van de oven. en bak het nu de eerste twintig minuten op 230 graden. Haal daarna het bakje water er uit en zet de temperatuur terug naar 200 graden om het brood in nog eens twintig á vijfentwintig minuten af te bakken. Is het brood klaar, haal het dan uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen. Daarna is het klaar om te eten.


woensdag 3 april 2013

Ook op Facebook.

Simpel Koken heeft nu ook een Facebook pagina. Hierop zal naast de recepten die hier al te vinden zijn ook achtergrond informatie over producten die ik in de recepten gebruik gepubliceerd worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wildpluk info. Klik op de onderstaande link om direct naar de Facebook pagina te gaan en Like!

Simpel Koken Facebook pagina

maandag 1 april 2013

Knoedels (Gnocchi, Dumplings)

Aardappels. Je kan ze lekker blommig koken, frituren als friet en bakken als plakjes of als rosti.. Wat je ook kan doen is er lekkere knoedels van maken. Het grote voordeel van knoedels is dat je eindeloos met de smaak er van kan variëren. Lekker door een Italiaans sausje als vervanging van pasta, maar ook voor vegetariërs als alternatief voor gehaktballetjes in de soep. Daarnaast kan je ze, in plaats van meteen koken, ook verder verwerken tot lekkere aardappelkroketjes. Op deze manier heb je dus een hoop meer mogelijkheden met onze nederige aardappel. 

Benodigdheden:

1 Aardappel pers 

Ingrediënten:

50 gram Tarwebloem
3           Aardappels
1/8        Knolselderij
bosje     Bieslook
Peper
Zout


Het stuk knolselderij dient de zelfde grootte te hebben als 1 aardappel. Je kan de knolselderij en bieslook ook weg laten, maar persoonlijk vind ik het een smaakvolle toevoeging

Werkwijze: 

Schil eerst de aardappels en knolselderij. Kook ze samen in een pan voor 18 minuten. Ondertussen kan je de bieslook klein snijden. Als de aardappels en knolselderij gekookt zijn giet je ze af en laat ze even staan terwijl je je werkblad bebloemd. Dan pak je de aardappel pers en werk je de aardappels en de knolselderij er boven het bebloemde werkvlak doorheen. Maal er wat peper en zout naar smaak overheen en voeg ook de gesneden bieslook toe. strooi over het geheel nog wat extra bloem en voeg alles nu met de handen samen totdat alles goed vermengd is en je er een bal van kan maken die niet uit elkaar valt. De basis is nu klaar.

Neem een stuk van de bal af en rol er een duim dikke worst van. Als dat is gedaan is snij je de knoedels op maat met een vork. Druk voor de sier met die zelfde vork nog even een patroontje in de afgesneden knoedels. Wanneer je ze wilt koken ben je daar nu klaar voor. Ze kunnen direct in een pan met kokend water. Op het moment dat ze gaan drijven zijn ze gaar en kunnen ze in een lekker sausje geserveerd worden. Heb je te veel knoedels dan kan je ze ongekookt los van elkaar invriezen om later te gebruiken.



Wil je er aardappelkroketjes van maken, gaat dat op de zelfde wijze. Het enige verschil is dat je ze dan wat dikker en langer kan houden. Een patroontje hoef je er ook niet in te drukken met de vork. Als je ze eenmaal op maat hebt rol je ze nog even door de bloem, dan door een geklutst ei en je werkt ze af door ze door de paneermeel te rollen. Hierna kunnen ze gefrituurd worden.