maandag 1 april 2013

Knoedels (Gnocchi, Dumplings)

Aardappels. Je kan ze lekker blommig koken, frituren als friet en bakken als plakjes of als rosti.. Wat je ook kan doen is er lekkere knoedels van maken. Het grote voordeel van knoedels is dat je eindeloos met de smaak er van kan variëren. Lekker door een Italiaans sausje als vervanging van pasta, maar ook voor vegetariërs als alternatief voor gehaktballetjes in de soep. Daarnaast kan je ze, in plaats van meteen koken, ook verder verwerken tot lekkere aardappelkroketjes. Op deze manier heb je dus een hoop meer mogelijkheden met onze nederige aardappel. 

Benodigdheden:

1 Aardappel pers 

Ingrediënten:

50 gram Tarwebloem
3           Aardappels
1/8        Knolselderij
bosje     Bieslook
Peper
Zout


Het stuk knolselderij dient de zelfde grootte te hebben als 1 aardappel. Je kan de knolselderij en bieslook ook weg laten, maar persoonlijk vind ik het een smaakvolle toevoeging

Werkwijze: 

Schil eerst de aardappels en knolselderij. Kook ze samen in een pan voor 18 minuten. Ondertussen kan je de bieslook klein snijden. Als de aardappels en knolselderij gekookt zijn giet je ze af en laat ze even staan terwijl je je werkblad bebloemd. Dan pak je de aardappel pers en werk je de aardappels en de knolselderij er boven het bebloemde werkvlak doorheen. Maal er wat peper en zout naar smaak overheen en voeg ook de gesneden bieslook toe. strooi over het geheel nog wat extra bloem en voeg alles nu met de handen samen totdat alles goed vermengd is en je er een bal van kan maken die niet uit elkaar valt. De basis is nu klaar.

Neem een stuk van de bal af en rol er een duim dikke worst van. Als dat is gedaan is snij je de knoedels op maat met een vork. Druk voor de sier met die zelfde vork nog even een patroontje in de afgesneden knoedels. Wanneer je ze wilt koken ben je daar nu klaar voor. Ze kunnen direct in een pan met kokend water. Op het moment dat ze gaan drijven zijn ze gaar en kunnen ze in een lekker sausje geserveerd worden. Heb je te veel knoedels dan kan je ze ongekookt los van elkaar invriezen om later te gebruiken.



Wil je er aardappelkroketjes van maken, gaat dat op de zelfde wijze. Het enige verschil is dat je ze dan wat dikker en langer kan houden. Een patroontje hoef je er ook niet in te drukken met de vork. Als je ze eenmaal op maat hebt rol je ze nog even door de bloem, dan door een geklutst ei en je werkt ze af door ze door de paneermeel te rollen. Hierna kunnen ze gefrituurd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten