woensdag 10 april 2013

Picknick Party Pizza (gevuld brood)



Wanneer je gaat picknicken en je wilt een pizza serveren, dan is het niet handig als je zo'n grote belegde schijf in je mandje of koelbox moet proppen. Voordat je op de plaats van bestemming bent is alle beleg er af gevallen. Het wordt een rommeltje en dat wil je niet. Daarom geef ik hier een recept om het anders te doen. Een gevuld brood. Makkelijk om mee te nemen, alles is netjes afgesloten, en op het moment dat je gaat eten kan je er mooie plakken van snijden. Ik gebruik hier een vegetarische vulling, maar je kan natuurlijk elke vulling gebruiken die je zelf wilt. Zorg alleen dat hetgeen waarmee je het brood vult niet te nat is. Ook handig om restjes tot iets lekkers te verwerken overigens. Wanneer je bijvoorbeeld chili hebt gemaakt en er is over, dan kan je dat op deze manier ook prima in een brood verwerken. Plenty mogelijkheden wat dat betreft. En buiten de picknick werkt dit recept ook erg goed op feestjes binnenshuis.

Benodigdheden:

voor het brood:

1 Mengkom
1 Deegroller
1 Broodmandje (langwerpig)
1 vochtige Theedoek of Cling film

voor de vulling:

1 Snijplank
1 Groentenmes
1 Koekenpan
4 Schaaltjes

Ingrediënten:

voor het brood:

500 gram Tarwebloem
10   gram Zout
10   gram Suiker
7     gram droge Gist
300  ml     lauw warme volle Melk

voor de vulling:

1/2           Paprika (groen)
125 gram  kastanje Champignons
2              Uien
3    tenen  Knoflook
3              Tomaten (gepeld)
1    tl        Oregano
1/2 tl        Thijm
1/2 blokje  Bospaddestoelen bouillon                
                Peper en Zout

afmaken met stukjes Brie en geraspte extra belegen Goudse Kaas.

Werkwijze:

Maak eerst het brooddeeg. Voeg alle droge ingrediënten daarvoor bij elkaar in de mengkom en werk het even goed door. Voeg daarna beetje bij beetje de warme melk toe totdat je een mooie bal hebt. Deze kneedt je op je werkblad nog een kwartier tot twintig minuten goed door zodat hij elastisch wordt. Maak de mengkom schoon en smeer hem in met zonnebloem olie. Doe de bal brooddeeg er in, dek het af met de vochtige theedoek of de cling film en zet het voor een uur op een warme plek om te rijzen. 

Maak nu de halve paprika schoon en snij hem eerst in reepjes, dan in kleine blokjes. Doe de blokjes in een schaaltje en zet hem weg, we gebruiken de paprika rauw. Maak nu de champignons schoon en snij ze in plakjes. Bak ze even zacht met wat boter, peper en zout. Als dit is gebeurd kunnen ze ook in een schaaltje en weg gezet worden. Snipper de uien en de teentjes knoflook. Fruit ze in wat boter. Terwijl dit op staat snij je de gepelde tomaten klein. Gebruik alleen het vruchtvlees en doe dit in de pan bij de uien en knoflook. Voeg een half blokje bospaddestoelen bouillon, een theelepel oregano en een halve theelepel thijm toe. Daarna breng je het met wat peper en zout verder op smaak. Is dit goed, doe het dan ook in een schaaltje en zet ook dit weg om af te koelen. Snij daarna 2 plakken van ongeveer 4 milimeter breed van de lengte van het stuk brie. Scheur hier met de hand kleinere stukjes van. Ook de extra belegen kaas kan alvast geschaafd worden. Zet ook de stukjes brie en geraspte kaas weg tot het brood de eerste keer is gerezen.

Bebloem na het uur rijzen je werkblad en stort daar het brooddeeg op. Rol het uit met de deegroller tot een schijf van zo'n 2,5 á 3 centimeter dik.. Met een lepel strijk je het ui/knoflook/tomaat mengsel er overheen. Blijf wel zo'n 7 centimeter van de zijden en de bovenkant vandaan (let daar goed op, anders maak je kans dat de vulling er uit loopt tijdens het bakken). Verdeel daarna de champignons en de paprika over het besmeerde oppervlak. Als dit is gedaan kunnen eerst de stukjes brie en daarna de geraspte kaas er overheen. Nu kan je het brood met de inhoud oprollen. Vouw de zijkanten onder het brood zodat het netjes afgesloten is. Leg het geheel in een bebloemd mandje om nog eens 3 kwartier na te rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 graden en zet er een ovenschaaltje met water onderin. Na de tweede rijs kan het brood de oven in. Haal het uit het mandje en leg het op de bakplaat. Smeer de bovenkant van het brood even in met wat geklutst ei. Schuif de bakplaat in het onderste deel van de oven. en bak het nu de eerste twintig minuten op 230 graden. Haal daarna het bakje water er uit en zet de temperatuur terug naar 200 graden om het brood in nog eens twintig á vijfentwintig minuten af te bakken. Is het brood klaar, haal het dan uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen. Daarna is het klaar om te eten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten