Ik hoorde afgelopen week het nummer "1948" (Toen was geluk heel gewoon) van Kees van Kooten en Wim de Bie. Daarin komt het volgende stukje tekst voor:
"Van de weg geraakt, carrière gemaakt, heel die pannenkoeken smaak vergeten."
'Ja.' dacht ik bij mezelf 'Pannenkoeken zijn ook wel weer een keer lekker.' Dus heb ik in mijn kookboekje het recept daarvoor maar weer eens opgezocht en ben aan de slag gegaan. Het zal allicht een luxere versie zijn dan ze in 1948 kregen voorgeschoteld, maar we mogen ons zelf best verwennen vind ik. Het recept hier onder is mijn versie van de oud-Hollandse lekkernij. Je kan er 8 tot 10 pannenkoeken mee bakken
Benodigdheden:
1 Mengkom
1 Mixer
1 Ondiepe pannenkoeken pan
1 Boterkwast om de pan te beboteren
1 grote Soeplepel
Ingrediënten:
100 gram Zelfrijzend bakmeel (Of bloem en een theelepel bakpoeder)
50 gram Boekweitmeel
30 gram lichtbruine Basterdsuiker
40 gram Roomboter
2 Eieren
350 ml volle Melk
snufje zout
Overigens. Wanneer je 200 ml melk gebruikt kan je hiermee ook perfect poffertjes maken. Je hebt dan natuurlijk wel een poffertjesplaat nodig.
Werkwijze:
Doe het bakmeel, boekweitmeel, de basterdsuiker en het zout in de kom. Meng het even met de hand. Nu kunnen de eieren erbij. Maak de boter zacht
in de magnetron of smelt het op een laag vuur (laat het niet
bruinen of koken). Giet ook dit in de kom en mix alles goed door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje, al mixend, de melk toe. Op deze manier voorkom je klontjes. Wanneer dit is gebeurd ben je klaar om te bakken.
Maak de pan heet op een hoog vuur. Daarna kan je de pit laag draaien en de pan beboteren. Gebruik een grote soeplepel om het beslag in de pan te laten lopen. Werk het beslag van uit het midden naar buiten toe tot de gehele bodem is bedekt. Wanneer de pannenkoek aan de bovenkant droog is kan je hem omkeren om die kant te bakken. Wanneer hij klaar is schuif je hem op een bord en beboter je de pan voor de volgende.
Voor je het weet heb je een lekker stapeltje en kan je gaan eten. Traditioneel lekker met stroop, kaas of suiker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten