In het volgende recept maak ik Staffordshire oatcakes. Eigenlijk gewoon een soort pannenkoek, alleen gebruik je gist in plaats van wat bakpoeder. De voorbereiding duurt dan ook iets langer omdat de gist een uurtje de tijd moet krijgen om het werk te doen. Persoonlijk vind ik dit de beste Noord-Europese versie van de wrap. Je kan ze zowel met hartige als met zoete waren vullen. Een lekkere frisse salade met kaas en tomaat gaat ook erg goed hier in.
In dit recept gebruik in ook weer boekweit. Dat is omdat ik het wat smaak betreft een prettige toevoeging vind. Wanneer je geen boekweitmeel in huis hebt kan je het ook vervangen met een zelfde gewicht aan tarwebloem. Voor het havermoutmeel kan je gewone havermout gebruiken die je eerst even in de keukenmachine fijn hakt/maalt. Het meel hoeft niet echt super fijn te zijn. Met dit recept maak je 6 tot 8 oatcakes.
Benodigdheden:
1 Maatbeker (500 ml)
1 Mengkom
1 Mixer of Garde
1 Pannenkoekenpan
1 Soeplepel
1 Boterkwast
Cling film
Ingrediƫnten:
125 gram Havermoutmeel
75 gram Tarwebloem
50 gram Boekweitmeel
7 gram Zout
7 gram Gist (gedroogd)
10 gram Suiker
250 ml volle Melk (warm)
200 ml Water (warm)
100 ml Water (warm, om toe te voegen nadat de gist het werk heeft gedaan)
Werkwijze:
Warm de melk en het water eerst even op. Handwarm is perfect. Los in de maatbeker de gist en de suiker op in een beetje van het warme mengsel. Daarna kan de rest van het warme melk/water mengsel er bij. Roer het even door en zet het voor een paar minuten weg op een warme plek.
Doe het havermoutmeel, de tarwebloem en het zout in de kom en meng het met de hand door elkaar. Hierna kan het melk/water mengsel beetje bij beetje worden door gemixt. Als dit is gebeurd dek je de kom af met wat cling film en zet je het geheel op voor een uurtje op een warme plek weg. Na dit uur voeg je zachtjes roerend de resterende 50 ml water aan het beslag toe. Verder is de werkwijze het zelfde als bij de traditionele Hollandse pannenkoek.
Maak eerst de pan gloeiend heet op een hoog vuur. Draai het vuur daarna laag en beboter de pan met de kwast. Met de soeplepel laat je het beslag in het midden van de pan lopen waarna je het met een draaiende beweging naar buiten werkt. Als de bovenkant van de oatcake droog is kan je hem omdraaien om de andere kant te bakken. Daarna op een bord leggen en de rest van de oatcakes bakken.
Afgekoeld zijn ze het lekkerst. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Dat vind ik ook van onze Hollandse pannenkoeken. Maak ze eens en vul ze met wat je wilt. Ze zijn erg voedzaam en smakelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten