maandag 15 april 2013

Havermout - Pap (porridge)

Ik heb vaak het idee dat havermout als voeding een beetje vergeten wordt. En dat terwijl het een ontzettend gezond, voedzaam, lekker en goedkoop product is. Je kan er ook redelijk veel mee doen. Afgezien van pap kan je er ook koekjes en pannenkoeken mee maken. In je zelfbakbrood verwerken is ook een optie. En zoals de schotten het in haggis gebruiken kan je het prima als vervanging van paneer in gehaktballen toepassen. Verder is er net als met paneer een mooi krokant korstje om je frituurwaren mee te fabriceren. 

Om te beginnen geef ik hier heet meest eenvoudige recept dat er te bedenken is: Havermoutpap. Een beter ontbijt kan je niet hebben als basis voor een drukke dag. De komende dagen zal ik nog wat andere recepten met havermout publiceren. 

Benodigdheden:

1 Beker
1 Steelpannetje

Ingrediƫnten:

1 1/2 beker volle Melk
1       beker Havermout

op smaak maken met:

Suiker
klontjes Roomboter
snufje Zout


Werkwijze:

Doe anderhalve beker volle melk in het steelpannetje en breng het aan de kook. Wanneer het kookt doe je de beker havermout erbij, je roert het even door en laat het nog een minuut of drie op een heel laag vuurtje door pruttelen. Daarna is het klaar en kan het op een bord of in een kom. Breng het op smaak met wat boter, suiker en een mespuntje zout.

Je kan ook nog andere zaken toevoegen om het wat luxer te maken. Denk daarbij aan pruimen of rozijnen. Maak er je eigen ding van. Dit is slechts een basis waarop je lekker kan variƫren wat smaken betreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten