Pasta, wie gebruikt het niet? Meestal zal dat gedroogde kant-en-klaar pasta zijn zoals spaghetti, tagliatelle en macaroni. Dat is ook prima te gebruiken. Niks mis mee. Maar wat als je nou net te kort komt? Of je wil er eens iets anders mee doen, zoals je eigen ravioli creƫren. Dan is het handig om te weten hoe je pastadeeg kan maken. Het enige keukengerei dat je er bij nodig hebt is een pastawalsje. En als je die niet hebt zou je het zelfs ook nog met een gewone deegroller kunnen doen. Er is weinig deeg dat zo eenvoudig te maken is als dat wat je voor een goede pasta nodig hebt.
Benodigdheden:
1 Pastawalsje of een Deegroller.
Ingrediƫnten:
Per 100 gram Bloem (liefst type 00) 1 Ei (maatje L) en een snufje zout.
Werkwijze:
Weeg 100 gram bloem af, maak er een hoopje van op je werkblad, doe er een snufje zout bij en maak er vervolgens een kuiltje in. Breek het ei en laat de inhoud in het kuiltje lopen. Werk nu met een vork de bloem door het ei heen. Wanneer het een vaste massa begint te worden kan je het met de hand verder kneden. Als je eenmaal een mooie gladde bal hebt doe je hem in cling film en leg je het even voor 10 minuten in de koeler om te rusten. Het deeg is daarna klaar om te walsen.
Zet je pastawals op het werkblad en stel deze in op de grootste stand. Maak de deegbal een beetje plat met de hand en werk hem twee keer door het walsje heen. Zet vervolgens de wals een standje kleiner en rol het deeg er weer twee keer doorheen. Herhaal dit tot je de kleinste stand hebt bereikt en de pasta mooi dun is. Op dat moment is het klaar en moet je besluiten wat je ermee gaat doen.
Je kan er bladen van snijden die in een ovenschaal passen zodat je er lasagne mee kan maken. Je kan een metalen ring gebruiken om er cirkels uit te stansen voor de ravioli. Je kan er ook met het wals-hulpstuk tagliatelle of spaghetti mee maken. Mocht je niet alles gebruiken dan is het ook mogelijk om het in de koeler of vriezer te bewaren. strooi er dan lichtjes wat semolina meel overheen, vouw het op en stop het daarna weg voor later gebruik.
Kook verse pasta nooit te lang. 3 tot 5 minuten is genoeg. Werk het daarna meteen door de saus heen wanneer je er spaghetti of tagliatelle van hebt gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten