vrijdag 29 maart 2013

Zonnebloempitten Brood

In mijn vorige postje heb ik verteld hoe je bramenjam kunt maken. Dat wil je natuurlijk ook wel ergens op smeren als het even kan. Daarom zal ik nu een recept uitleggen waarmee je een heerlijk zonnebloempitten brood kan bakken. Wat betreft de beschrijving lijkt het misschien een hoop werk, maar in praktijk valt dat erg mee. De meeste tijd zit in het rijzen van het brood en daar hoef je zelf weinig aan te doen.


Benodigdheden:

1 Mengkom
1 vochtige schone Theedoek
1 Broodmandje
Een beetje olijf- of zonnebloemolie

eventueel een mixer met deeghaken

Ingrediënten:
  
175 gram Tarwemeel
100 gram Roggemeel
175 gram Tarwebloem
70   gram Zonnebloempitten (gepeld)
 8     gram  Zout
10   gram Suiker
 7    gram Gist (een zakje gedroogd) 
275 ml     Water (lauw warm) 
 
Werkwijze: 

Meng in de kom alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje het water toe. Je kan het er met de handen door heen kneden, maar je kan er ook de mixer met de deeghaken voor gebruiken. Wanneer je een mooie soepele bal hebt (deze kan nog wat kleverig zijn, maar dat komt goed) bepoeder je je schone werkblad of aanrecht met wat tarwebloem en kneed je de bal met de hand nog een kwartiertje door. Als de bal aan je blad blijft kleven strooi je er gewoon nog een beetje bloem overheen. Als de bal elastisch aanvoelt kan je hem even laten liggen om de mengkom schoon te maken. Wanneer de kom schoon is bestrijk je de binnenkant met wat olijf- of zonnebloem olie en leg je de deegbal er in. Dek de kom nu af met de vochtige theedoek of de clingfilm. Wanneer je clingfilm gebruikt is het handig om de bovenkant van de deegbal ook nog ietwat in te smeren met olie zodat de boel er niet aan blijft kleven na het rijzen. Laat de kom nu voor een uurtje rustig staan zodat het deeg in volume kan verdubbelen.

Wanneer het uur voorbij is en de deegbal eens zo groot is bepoeder je je werkblad weer lichtjes met bloem en kneedt je alle lucht uit het deeg. Je kan het nu een langwerpige vorm gaan geven. Als dat is gedaan leg je het deeg in een bebloemd broodmandje en laat je het nog drie kwartier na rijzen. Als het goed is veert het deeg daarna terug wanneer je er lichtjes met een vinger op drukt. 

Zorg dat je een kwartiertje voordat het brood is uitgerezen de oven voor verwarmt op 230 graden. Zet er ook een ovenschaaltje met wat water in. Door de waterdamp zal het brood beter opkomen tijdens het bakken. Na het rijzen kan het brood op de bakplaat gelegd worden. Je kan de bovenkant nog even insmeren met wat los geklopt ei zodat je een mooie glans krijgt zoals op de foto, maar dat is niet persé nodig. Je kan de bovenkant van het brood voor het bakken ook nog insnijden. Wanneer het brood op de bakplaat ligt moet het in de onderste helft van de oven worden gebakken. Doe dit 20 minuten op 230 graden. Haal daarna het schaaltje water er uit en zet de temperatuur terug naar 200 graden. Op deze stand bak je het brood nog 20 minuten verder af. Als de tijd is verstreken kan het brood uit de oven en laat je het afkoelen op een rooster. Wanneer je op de onderkant van het brood klopt moet het hol klinken.

Nadat het is afgekoeld kan je het aansnijden en lekker vers eten met wat boter. Of natuurlijk met de zelfgemaakte bramenjam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten