Je kent dat wel; op een warme zomerdag wandel je door het park of een natuurgebied en plots kom je een aantal grote bramenstruiken tegen die vol hangen met vruchten. Je plukt er een paar en stopt ze in je mond. Heerlijk. Misschien heb je toevallig een tasje in je zak zodat je er een aantal mee naar huis kan nemen om ze in de yoghurt te doen als toetje. Of je verwerkt ze in de vulling van een dubbel gelaagd taartje. Eigenlijk zou je ze in de winter ook nog wel willen eten. Maarja. Dan zijn de struiken leeg, dus wat doe je daar aan? Nou, je kan er bijvoorbeeld prima jam van maken. Ingemaakt in een steriel potje blijven ze zo zeker een jaar goed. Jam maken is heel simpel. Je hebt er weinig voor nodig. Ik zal nu beschrijven hoe je dat doet.
Benodigdheden:
1 grote pan (ca 3 liter)
1 staafmixer
3 Ć” 4 potten met schroefdeksel (250 ml)
Ingrediƫnten:
750 gram Bramen
450 gram Suiker
1/2 schil Citroenrasp
Werkwijze:
Ontdoe de bramen als eerste van hun kroontjes. Stop de bramen daarna in de pan, doe er twee eetlepels zout bij en vul de pan met lauw warm water tot de bramen onder staan. Laat het daarna een uurtje rusten zodat eventuele insecten die zich tussen de bramen bevinden boven komen drijven.Spoel de bramen daarna af in een vergiet, Was de pan even om en doe de bramen terug er in.
Je bent nu klaar met de voorbereiding. Pak de staafmixer en maak pulp van de bramen in de pan. Doe de suiker er bij en zet het op het vuur. Wanneer het kookt draai je het vuur helemaal laag en laat het even lekker door pruttelen. Het is de bedoeling dat er ongeveer 1/3 aan vocht wordt weg gekookt. Je kan dat makkelijk zien aan het rode vliesje dat aan de zijkant van de pan achter blijft. Tijdens het koken zal er schuim aan het oppervlak verschijnen. Dat kan je er met een lepel af scheppen. Ondertussen kunnen de potten schoon gemaakt worden in warm water met soda. Droog ze goed af. Als je zeker wilt zijn dat ze ook echt steriel zijn kan je ze vlak voor het vullen nog even 3 minuten, met een klein laagje water er in, in de magnetron zetten.
Wanneer de jam voldoende is ingekookt kunnen de potten gevuld worden. je kan daar voor een jus- of sauslepel gebruiken. Is een potje vol, draai dan meteen het deksel er op. Keer de pot even snel om zodat de kokend hete jam ook het deksel steriliseert. Gebruik wel een ovenwant of iets dergelijks, want de pot is natuurlijk ook schreeuwend heet. Je wilt geen blaren op je vingers. Daarna kunnen de potten afkoelen. Doordat de jam en de lucht in de pot krimpt bij het koelen zal er een vacuum ontstaan waardoor de inhoud lang houdbaar blijft. Als een pot eenmaal is geopend moet hij in de koeler bewaard worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten