zaterdag 30 maart 2013

Oud Brood - Paneer en Croutons

Als je zelf je brood hebt gebakken dan kan het wel eens zijn dat het wat sneller oud wordt dan fabrieksbrood. Je stopt er zelf niet de spullen in die het langer zacht houden. Wat doe je er dan mee? Je kan het aan de vogeltjes of de eendjes voeren. In de koude maanden is dat natuurlijk een welkome voedingsbron voor die diertjes. Maar met de volgende tip heb er zelf ook nog veel plezier aan. Je kan er namelijk prima croutons of paneer van maken. 

Werkwijze:

Snij eerst het oude brood aan stukjes. Als je er croutons van wilt maken dan maak je ze direct op de grootte die je wilt hebben. Wil je paneer maken dan kan je wat grover snijden en de stukjes in de keukenmachine fijnhakken.

Verwarm de oven voor op 150 graden en spreidt de croutons of het paneer uit op een bakplaat. Wanneer de oven warm is schuif je de bakplaat  in het midden en laat je de boel een minuut of vijftien uitdrogen. Daarna kan het afkoelen en stop je de croutons of het paneer in een 
luchtdicht afsluitbare pot. 

De spullen kunnen op deze manier nog maanden lang bewaard en gebruikt worden. Croutons zijn lekker voor op de soep, en het paneer kan je bijvoorbeeld in de gehaktballen gebruiken.

2 opmerkingen:

  1. Als je de broodstukjes besprenkeld met een beetje olijfolie, zout en peper voordat je ze in de oven doet. Dan worden ze zo lekker, dat je ze voor je het doorhebt, allemaal op het gegeten voordat ze op je soep zijn beland...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is waar. Maar dan moet je ze wel meteen gebruiken. Ze zijn dan niet lang houdbaar.

    BeantwoordenVerwijderen