vrijdag 29 maart 2013

Choco-Chip Cupcakes


Van cupcakes wordt je altijd blij. Zeker als ze ook nog eens lekker knapperige stukjes pure chocolade bevatten. Maar hoe maak je nu een luchtige, sappige cupcake zonder dat je een prefab mix gebruikt? Dat zal ik hier onder uiteen zetten. Het recept is goed voor 9 tot 12 cupcakes.

Benodigdheden: 

1    bakvorm voor 12 cupcakes
12  papieren cupcake vormpjes
2    mengkommen
1    Pannenlikker
1    Mixer

IngrediĆ«nten: 

120 gram     Roomboter
150 gram     Zelfrijzend bakmeel
120 gram     Suiker
3                 Eieren
8     gram     Vanillesuiker (of 1 verse Vanillepeul)
75   gram     Cacao poeder
75   gram     Pure Chocolade
4 eetlepels   Room of Yoghurt
1 mespunt    Zout

Werkwijze:

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Hak de pure chocolade met een mes tot brokjes. Maak ze niet te klein anders zullen ze te veel smelten tijdens het bakken en hou je geen choco-chips meer over.

Scheidt eerst de eieren. Doe de dooiers in de ene kom en het eiwit in de andere. Zorg dat er niets van de dooiers bij het eiwit komt, anders zal het niet opstijven wanneer je het later tot schuim gaat opkloppen. Dek de kom met de eiwitten even af met wat clingfilm en zet het even weg. Voeg de suiker, vanille, zout, room/yoghurt, cacaopoeder en de boter bij de dooiers en klop dit met de mixer tot een mooie gladde massa. Als de boter eventueel te hard is kan je het eerst in blokjes snijden en in een kommetje in de magnetron een aantal keer op 15 seconden wat zachter maken zodat het eenvoudiger mixt. Als laatste voeg je al mixend het zelfrijzend bakmeel aan het mengsel toe. Wanneer dit goed is doorgewerkt zet je de kom even weg. 

Nu pak je de kom met de eiwitten en klopt deze op tot een schuim waar je zachte punten van kan maken. Als dat is gebeurd pak je de andere kom met het deegbeslag erbij. Doe er ongeveer een derde van het schuim bij en vouw dit, met behulp van een pannenlikker, rustig door elkaar heen. Daarna kan het soepele deegbeslag beetje bij beetje door het resterende schuim in de andere kom gevouwen worden. Doe dit rustig zodat er zo veel mogelijk lucht in het beslag blijft. Als alles netjes is doorgewerkt en je geen wit schuim meer ziet kan je de choco-chips die je al eerder had gehakt er doorheen vouwen. Blijf alles met beleid doen. Nu is het beslag klaar en kunnen de vormpjes met een juslepel gevuld worden.

Zet de gevulde bakvorm in het midden van de oven en bak de cupcakes in 20 Ć” 25 minuten af. Daarna kunnen ze uit de oven om af te koelen en kan het smikkelen beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten