zondag 31 maart 2013

Pasta

Pasta, wie gebruikt het niet? Meestal zal dat gedroogde kant-en-klaar pasta zijn zoals spaghetti, tagliatelle en macaroni. Dat is ook prima te gebruiken. Niks mis mee. Maar wat als je nou net te kort komt? Of je wil er eens iets anders mee doen, zoals je eigen ravioli creëren. Dan is het handig om te weten hoe je pastadeeg kan maken. Het enige keukengerei dat je er bij nodig hebt is een pastawalsje. En als je die niet hebt zou je het zelfs ook nog met een gewone deegroller kunnen doen. Er is weinig deeg dat zo eenvoudig te maken is als dat wat je voor een goede pasta nodig hebt.


Benodigdheden:

1 Pastawalsje of een Deegroller.

Ingrediënten:

Per 100 gram Bloem (liefst type 00) 1 Ei (maatje L) en een snufje zout.

Werkwijze:

Weeg 100 gram bloem af, maak er een hoopje van op je werkblad, doe er een snufje zout bij en maak er vervolgens een kuiltje in. Breek het ei en laat de inhoud in het kuiltje lopen. Werk nu met een vork de bloem door het ei heen. Wanneer het een vaste massa begint te worden kan je het met de hand verder kneden. Als je eenmaal een mooie gladde bal hebt doe je hem in cling film en leg je het even voor 10 minuten in de koeler om te rusten. Het deeg is daarna klaar om te walsen.

Zet je pastawals op het werkblad en stel deze in op de grootste stand. Maak de deegbal een beetje plat met de hand en werk hem twee keer door het walsje heen. Zet vervolgens de wals een standje kleiner en rol het deeg er weer twee keer doorheen. Herhaal dit tot je de kleinste stand hebt bereikt en de pasta mooi dun is. Op dat moment is het klaar en moet je besluiten wat je ermee gaat doen.

Je kan er bladen van snijden die in een ovenschaal passen zodat je er lasagne mee kan maken. Je kan een metalen ring gebruiken om er cirkels uit te stansen voor de ravioli. Je kan er ook met het wals-hulpstuk tagliatelle of spaghetti mee maken. Mocht je niet alles gebruiken dan is het ook mogelijk om het in de koeler of vriezer te bewaren. strooi er dan lichtjes wat semolina meel overheen, vouw het op en stop het daarna weg voor later gebruik.

Kook verse pasta nooit te lang. 3 tot 5 minuten is genoeg. Werk het daarna meteen door de saus heen wanneer je er spaghetti of tagliatelle van hebt gemaakt.

zaterdag 30 maart 2013

Oud Brood - Paneer en Croutons

Als je zelf je brood hebt gebakken dan kan het wel eens zijn dat het wat sneller oud wordt dan fabrieksbrood. Je stopt er zelf niet de spullen in die het langer zacht houden. Wat doe je er dan mee? Je kan het aan de vogeltjes of de eendjes voeren. In de koude maanden is dat natuurlijk een welkome voedingsbron voor die diertjes. Maar met de volgende tip heb er zelf ook nog veel plezier aan. Je kan er namelijk prima croutons of paneer van maken. 

Werkwijze:

Snij eerst het oude brood aan stukjes. Als je er croutons van wilt maken dan maak je ze direct op de grootte die je wilt hebben. Wil je paneer maken dan kan je wat grover snijden en de stukjes in de keukenmachine fijnhakken.

Verwarm de oven voor op 150 graden en spreidt de croutons of het paneer uit op een bakplaat. Wanneer de oven warm is schuif je de bakplaat  in het midden en laat je de boel een minuut of vijftien uitdrogen. Daarna kan het afkoelen en stop je de croutons of het paneer in een 
luchtdicht afsluitbare pot. 

De spullen kunnen op deze manier nog maanden lang bewaard en gebruikt worden. Croutons zijn lekker voor op de soep, en het paneer kan je bijvoorbeeld in de gehaktballen gebruiken.

vrijdag 29 maart 2013

Zonnebloempitten Brood

In mijn vorige postje heb ik verteld hoe je bramenjam kunt maken. Dat wil je natuurlijk ook wel ergens op smeren als het even kan. Daarom zal ik nu een recept uitleggen waarmee je een heerlijk zonnebloempitten brood kan bakken. Wat betreft de beschrijving lijkt het misschien een hoop werk, maar in praktijk valt dat erg mee. De meeste tijd zit in het rijzen van het brood en daar hoef je zelf weinig aan te doen.


Benodigdheden:

1 Mengkom
1 vochtige schone Theedoek
1 Broodmandje
Een beetje olijf- of zonnebloemolie

eventueel een mixer met deeghaken

Ingrediënten:
  
175 gram Tarwemeel
100 gram Roggemeel
175 gram Tarwebloem
70   gram Zonnebloempitten (gepeld)
 8     gram  Zout
10   gram Suiker
 7    gram Gist (een zakje gedroogd) 
275 ml     Water (lauw warm) 
 
Werkwijze: 

Meng in de kom alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje het water toe. Je kan het er met de handen door heen kneden, maar je kan er ook de mixer met de deeghaken voor gebruiken. Wanneer je een mooie soepele bal hebt (deze kan nog wat kleverig zijn, maar dat komt goed) bepoeder je je schone werkblad of aanrecht met wat tarwebloem en kneed je de bal met de hand nog een kwartiertje door. Als de bal aan je blad blijft kleven strooi je er gewoon nog een beetje bloem overheen. Als de bal elastisch aanvoelt kan je hem even laten liggen om de mengkom schoon te maken. Wanneer de kom schoon is bestrijk je de binnenkant met wat olijf- of zonnebloem olie en leg je de deegbal er in. Dek de kom nu af met de vochtige theedoek of de clingfilm. Wanneer je clingfilm gebruikt is het handig om de bovenkant van de deegbal ook nog ietwat in te smeren met olie zodat de boel er niet aan blijft kleven na het rijzen. Laat de kom nu voor een uurtje rustig staan zodat het deeg in volume kan verdubbelen.

Wanneer het uur voorbij is en de deegbal eens zo groot is bepoeder je je werkblad weer lichtjes met bloem en kneedt je alle lucht uit het deeg. Je kan het nu een langwerpige vorm gaan geven. Als dat is gedaan leg je het deeg in een bebloemd broodmandje en laat je het nog drie kwartier na rijzen. Als het goed is veert het deeg daarna terug wanneer je er lichtjes met een vinger op drukt. 

Zorg dat je een kwartiertje voordat het brood is uitgerezen de oven voor verwarmt op 230 graden. Zet er ook een ovenschaaltje met wat water in. Door de waterdamp zal het brood beter opkomen tijdens het bakken. Na het rijzen kan het brood op de bakplaat gelegd worden. Je kan de bovenkant nog even insmeren met wat los geklopt ei zodat je een mooie glans krijgt zoals op de foto, maar dat is niet persé nodig. Je kan de bovenkant van het brood voor het bakken ook nog insnijden. Wanneer het brood op de bakplaat ligt moet het in de onderste helft van de oven worden gebakken. Doe dit 20 minuten op 230 graden. Haal daarna het schaaltje water er uit en zet de temperatuur terug naar 200 graden. Op deze stand bak je het brood nog 20 minuten verder af. Als de tijd is verstreken kan het brood uit de oven en laat je het afkoelen op een rooster. Wanneer je op de onderkant van het brood klopt moet het hol klinken.

Nadat het is afgekoeld kan je het aansnijden en lekker vers eten met wat boter. Of natuurlijk met de zelfgemaakte bramenjam.

Bramenjam

Je kent dat wel; op een warme zomerdag wandel je door het park of een natuurgebied en plots kom je een aantal grote bramenstruiken tegen die vol hangen met vruchten. Je plukt er een paar en stopt ze in je mond. Heerlijk. Misschien heb je toevallig een tasje in je zak zodat je er een aantal mee naar huis kan nemen om ze in de yoghurt te doen als toetje. Of je verwerkt ze in de vulling van een dubbel gelaagd taartje. Eigenlijk zou je ze in de winter ook nog wel willen eten. Maarja. Dan zijn de struiken leeg, dus wat doe je daar aan? Nou, je kan er bijvoorbeeld prima jam van maken. Ingemaakt in een steriel potje blijven ze zo zeker een jaar goed. Jam maken is heel simpel. Je hebt er weinig voor nodig. Ik zal nu beschrijven hoe je dat doet.

Benodigdheden:

1 grote pan (ca 3 liter)
1 staafmixer
3 á 4 potten met schroefdeksel (250 ml)

Ingrediënten:

750 gram Bramen
450 gram Suiker
1/2   schil  Citroenrasp

Werkwijze:

Ontdoe de bramen als eerste van hun kroontjes. Stop de bramen daarna in de pan, doe er twee eetlepels zout bij en vul de pan met lauw warm water tot de bramen onder staan. Laat het daarna een uurtje rusten zodat eventuele insecten die zich tussen de bramen bevinden boven komen drijven.Spoel de bramen daarna af in een vergiet, Was de pan even om en doe de bramen terug er in.

Je bent nu klaar met de voorbereiding. Pak de staafmixer en maak pulp van de bramen in de pan. Doe de suiker er bij en zet het op het vuur. Wanneer het kookt draai je het vuur helemaal laag en laat het even lekker door pruttelen. Het is de bedoeling dat er ongeveer 1/3 aan vocht wordt weg gekookt. Je kan dat makkelijk zien aan het rode vliesje dat aan de zijkant van de pan achter blijft. Tijdens het koken zal er schuim aan het oppervlak verschijnen. Dat kan je er met een lepel af scheppen. Ondertussen kunnen de potten schoon gemaakt worden in warm water met soda. Droog ze goed af. Als je zeker wilt zijn dat ze ook echt steriel zijn kan je ze vlak voor het vullen nog even 3 minuten, met een klein laagje water er in, in de magnetron zetten.

Wanneer de jam voldoende is ingekookt kunnen de potten gevuld worden. je kan daar voor een jus- of sauslepel gebruiken. Is een potje vol, draai dan meteen het deksel er op. Keer de pot even snel om zodat de kokend hete jam ook het deksel steriliseert. Gebruik wel een ovenwant of iets dergelijks, want de pot is natuurlijk ook schreeuwend heet. Je wilt geen blaren op je vingers. Daarna kunnen de potten afkoelen. Doordat de jam en de lucht in de pot krimpt bij het koelen zal er een vacuum ontstaan waardoor de inhoud lang houdbaar blijft. Als een pot eenmaal is geopend moet hij in de koeler bewaard worden.

Choco-Chip Cupcakes


Van cupcakes wordt je altijd blij. Zeker als ze ook nog eens lekker knapperige stukjes pure chocolade bevatten. Maar hoe maak je nu een luchtige, sappige cupcake zonder dat je een prefab mix gebruikt? Dat zal ik hier onder uiteen zetten. Het recept is goed voor 9 tot 12 cupcakes.

Benodigdheden: 

1    bakvorm voor 12 cupcakes
12  papieren cupcake vormpjes
2    mengkommen
1    Pannenlikker
1    Mixer

Ingrediënten: 

120 gram     Roomboter
150 gram     Zelfrijzend bakmeel
120 gram     Suiker
3                 Eieren
8     gram     Vanillesuiker (of 1 verse Vanillepeul)
75   gram     Cacao poeder
75   gram     Pure Chocolade
4 eetlepels   Room of Yoghurt
1 mespunt    Zout

Werkwijze:

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Hak de pure chocolade met een mes tot brokjes. Maak ze niet te klein anders zullen ze te veel smelten tijdens het bakken en hou je geen choco-chips meer over.

Scheidt eerst de eieren. Doe de dooiers in de ene kom en het eiwit in de andere. Zorg dat er niets van de dooiers bij het eiwit komt, anders zal het niet opstijven wanneer je het later tot schuim gaat opkloppen. Dek de kom met de eiwitten even af met wat clingfilm en zet het even weg. Voeg de suiker, vanille, zout, room/yoghurt, cacaopoeder en de boter bij de dooiers en klop dit met de mixer tot een mooie gladde massa. Als de boter eventueel te hard is kan je het eerst in blokjes snijden en in een kommetje in de magnetron een aantal keer op 15 seconden wat zachter maken zodat het eenvoudiger mixt. Als laatste voeg je al mixend het zelfrijzend bakmeel aan het mengsel toe. Wanneer dit goed is doorgewerkt zet je de kom even weg. 

Nu pak je de kom met de eiwitten en klopt deze op tot een schuim waar je zachte punten van kan maken. Als dat is gebeurd pak je de andere kom met het deegbeslag erbij. Doe er ongeveer een derde van het schuim bij en vouw dit, met behulp van een pannenlikker, rustig door elkaar heen. Daarna kan het soepele deegbeslag beetje bij beetje door het resterende schuim in de andere kom gevouwen worden. Doe dit rustig zodat er zo veel mogelijk lucht in het beslag blijft. Als alles netjes is doorgewerkt en je geen wit schuim meer ziet kan je de choco-chips die je al eerder had gehakt er doorheen vouwen. Blijf alles met beleid doen. Nu is het beslag klaar en kunnen de vormpjes met een juslepel gevuld worden.

Zet de gevulde bakvorm in het midden van de oven en bak de cupcakes in 20 á 25 minuten af. Daarna kunnen ze uit de oven om af te koelen en kan het smikkelen beginnen.

Bieslook Mayonaise Dip



Mayonaise is eenvoudig zelf te maken, het enige dat je nodig hebt zijn wat eieren, een beetje mosterd en zonnebloem olie. Ik gebruik nooit olijfolie voor mijn mayonaise omdat het anders een te zwaar geheel wordt. Qua mosterd heb je een vrije keuze. Elke mosterd smaakt anders en zo kan je eindeloos variëren met de smaak van de mayonaise. Voor dit receptje gebruik ik eenvoudige milde tafelmosterd

Wat heb je nodig:

2   Eierdooiers
1   schepje Mosterd (ongeveer een zelfde hoeveelheid als 1 eierdooier)
1/2 theelepel 4 seizoenen Peper

Zonnebloemolie
verse Bieslook  

Werkwijze:

Scheidt de dooiers van het eiwit. Het eiwit kan je gekoeld bewaren in een diepvrieszak met sluitstrip, het blijft dan nog zeker een week goed en is te gebruiken voor enkele andere recepten die ik hier nog zal posten. Doe de dooiers samen met de mosterd in een mengkommetje. Werk het even door elkaar met de garde. Je kan met de hand kloppen of een machine gebruiken. Dat maakt niet veel uit.  Als dit is gebeurd ga je al kloppend beetje bij beetje de zonnebloemolie toevoegen. Giet er niet ineens te veel olie bij. Werk elke scheut eerst goed door tot dat je geen olie meer ziet. Daarna kan je weer wat toevoegen. Je zal zien dat de mayonaise snel dikker wordt. Wanneer je de dikte hebt bereikt die je graag wilt stop je met het toevoegen van olie. De basis mayonaise is nu klaar. 

Voeg naar smaak wat van de 4 seizoenen peper toe. Daarna kan je de bieslook fijnsnijden en door de mayonaise werken. Als dit is gebeurd, en de smaak is naar je zin, dan is de dip klaar. Het resultaat zal er ongeveer zoals in het kommetje op de foto hier naast uit zien.

Vanzelfsprekend kan je de peper ook weglaten en/of de bieslook vervangen voor een ander kruid. Dat is aan je zelf. Speel voor de originaliteit lekker met je receptjes en blijf altijd proeven.